Sposób przygotowania:
Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa
Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2-3 łyżki mąki oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do napuszenia. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, jaja, sól, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masło do nadzienia roztopić, ostudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką. Zagnieść i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30cm x 60cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótkiego boku na 6 pasków. Kawałki - powstało ich 6 o wym 30x10cm - wkładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto posmarować łyżką masła i posypać je łyżką cukru z cynamonem. Pic 30-35 minut w 170 stopniach.