Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna, miękka, cynamonowa bułka, w smaku przypominająca chałkę.

Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna tortowa - 400g,
  • mleko - 150ml,
  • cukier - 50g,
  • sól - 1/2 łyżeczki,
  • jaja - 2,
  • masło - 50g
  • Nadzienie:
  • cukier - 100g,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • cynamon - 2-3 łyżeczki,
  • masło - 70g + łyżka,

Sposób przygotowania:

Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa
Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2-3 łyżki mąki oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do napuszenia. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, jaja, sól, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masło do nadzienia roztopić, ostudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką. Zagnieść i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30cm x 60cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótkiego boku na 6 pasków. Kawałki - powstało ich 6 o wym 30x10cm - wkładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto posmarować łyżką masła i posypać je łyżką cukru z cynamonem. Pic 30-35 minut w 170 stopniach.
Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa
Robi się dość prosto a smakuje znakomicie

Tagi:

ciasto