Sposób przygotowania:
Cynamonowe króliczki
1. Najpierw drożdże rozetrzeć wraz z cukrem, mąką i mlekiem. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
3. Następnie do mąki wbić jajka, dodać oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatać ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą osobno wałkować, smarować rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zrolować.
5. Roladę pokroić w cienkie plastry. Dodatkowo pokroić jeszcze dwa cieńsze plastry, z których formować będzie trzeba uszy. Uszy dolepić do grubszego plastra i ułożyć na blaszce.
6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
7. Króliczki ściągać i odstawić do ostygnięcia.
8. Na koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę rodzynek posmarować czekoladą i przykleić je do główki.
9. Gotowe.
2. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
3. Następnie do mąki wbić jajka, dodać oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatać ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą osobno wałkować, smarować rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zrolować.
5. Roladę pokroić w cienkie plastry. Dodatkowo pokroić jeszcze dwa cieńsze plastry, z których formować będzie trzeba uszy. Uszy dolepić do grubszego plastra i ułożyć na blaszce.
6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
7. Króliczki ściągać i odstawić do ostygnięcia.
8. Na koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę rodzynek posmarować czekoladą i przykleić je do główki.
9. Gotowe.