Sposób przygotowania:
Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem
Z podanych składników zagniatam ciasto, dodam ze składniki powinny mieć jednakową ( pokojową ) temperaturę.
Jabłka myję i obieram, wykrawam gniazda nasienne kroje w drobną kosteczkę, mieszam z cukrem i cynamonem.
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i mieszam. Mieszankę wlewam do miski z mąkami, dodaję miękką margarynę i zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na trzy lub cztery kawałki ,wałkuję koła, każde dzielę radełkiem na 8 części. Nakładam po łyżeczce na wycięte paski ciasta i zwijam rogaliki.
Rogaliki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika ( 80 st. C) na jakieś15 minut, po tym czasie podkręcam temp. do 170 st. C i piekę następne 10- 15 minut( do zrumienienia)
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem .
Jabłka myję i obieram, wykrawam gniazda nasienne kroje w drobną kosteczkę, mieszam z cukrem i cynamonem.
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i mieszam. Mieszankę wlewam do miski z mąkami, dodaję miękką margarynę i zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na trzy lub cztery kawałki ,wałkuję koła, każde dzielę radełkiem na 8 części. Nakładam po łyżeczce na wycięte paski ciasta i zwijam rogaliki.
Rogaliki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika ( 80 st. C) na jakieś15 minut, po tym czasie podkręcam temp. do 170 st. C i piekę następne 10- 15 minut( do zrumienienia)
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem .
kołczu
zbysiowa
Dzięki :D
Ela Dz
zbysiowa
Też go kochamy, częstuj się Elunia :)