Sposób przygotowania:
Puszyste drożdżowe rogaliki z jabłkami
Mąkę wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i zalewamy połową letniego mleka. Pozostawiamy, aż podrosną drożdże. Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i wlewamy do mąki, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, oraz szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą a ciasto przestanie się kleić do rąk jak i ścianek miski. Ciasto pozostawiamy w misce, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tworząc koło, które dzielimy na pół, następnie każdy kawałek ponownie na pół i jeszcze na pół. W taki sposób otrzymamy 8. równych trójkątów. Jabłka obieramy i drobno kroimy. Margaryną smarujemy trójkąt w górnej jego części, posypujemy cynamonem oraz cukrem, a następnie układamy jajka i zwijamy w rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!