Sposób przygotowania:
Cynamonowe róże naleśnikowe
Do miski wlewamy mleko. Dodajemy mąkę, proszek, wodę, cukier, jajko i cynamon. Dolewamy 2 łyżki oleju i całość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części (tz połowę odlewamy do drugiej miseczki) i do połowy dodajemy syrop aroniowy i odrobinkę barwnika. Dokładnie mieszamy. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką w kształcie koła wycinamy kółka. U mnie z jednego naleśnika powstawały 3 koła. Ser biały mieszamy z mascarpone, dżemem i cukrem pudrem. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 4 lub 5 szt w zależności jak duże róże chcemy. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy w ruloniki. Blisko środka rulonów wbijamy do 2 wykałaczki i przecinamy w środku między wykałaczkami. układamy przecięciem do dołu i formujemy różyczki. Dzięki wykałaczkom się nie rozpadną.