Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cynamonowe wieńce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dwa wieńce z puszystego ciasta drożdżowego z nadzieniem z cynamonu, brązowego cukru i cukru waniliowego:)

Cynamonowe wieńce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe wieńce

 

  • 100 g palmy
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 900 g mąki tortowej
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Cynamonowe wieńce
Palmę roztopić, przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odłożyć na kilkanaście minut. Mąkę wymieszać z białym cukrem i solą. Do tego dodać rozczyn drożdżowy, palmę i jajka. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części. Każdą część ciasta rozciągnąć w duży prostokąt. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym, rozsypać na cieście. Każdą część ciasta zwinąć w ścisłą roladę, przekroić wzdłuż na pół. Spleść ze sobą po dwa kawałki ciasta. Następnie złączyć końce tworząc dwa wieńce. Wieńce cynamonowe kłaść na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Jeszcze ciepłe wieńce polukrować.
Cynamonowe wieńce
Drożdże rozpuszczone w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.
Cynamonowe wieńce
Zagniecione gładkie ciasto odłożone do wyrośnięcia.
Cynamonowe wieńce
Wyrośnięte ciasto podzielone rozciągnięte i posypane cynamonem brązowym cukrem i cukrem waniliowym.
Cynamonowe wieńce
Dwa kawałki przekrojonej rolady splecione ze sobą.

Tagi:

jajko jajka