Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ślimaki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczne drożdżowe ślimaczki z cynamonem, idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny.

Ślimaki cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaki cynamonowe

 

Sposób przygotowania:

Ślimaki cynamonowe
Przygotowujemy ciasto na ślimaczki. Drożdże razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn, masło oraz pozostałe składniki i wyrabiamy łyżką ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę cynamonową. Masło razem z cukrem i cynamonem ucieramy na jednolitą masę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je tworząc kwadrat. Ciasto smarujemy masą cynamonową. Zwijamy w rulon, który następnie kroimy na kawałki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ślimaki cynamonowe
Przygotowujemy ciasto na ślimaczki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ślimaki cynamonowe
Przygotowujemy masę cynamonową. Masło razem z cukrem i cynamonem ucieramy na jednolitą masę.
Ślimaki cynamonowe
Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je tworząc kwadrat. Ciasto smarujemy masą cynamonową. Zwijamy w rulon, który następnie kroimy na kawałki.
Ślimaki cynamonowe
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.