Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na całym świecie gotuje się potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i użytych składnikach do gołąbków.

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron

Składniki:

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron

 

  • 30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
  • 10 dag ryżu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • olej z pestek winogron
  • Vegeta
  • ½ litra bulionu wołowego ( może być z kostki Knorra lub innego )
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 30 dużych liści winorośli

 

Sposób przygotowania:

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron
Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut. Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .