kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Cytrusek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

ciacho o niesamowitym cytrynowym smaku! delikatnej konsystencji , znika w mgnieniu oka

Cytrusek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrusek

 

 

  • ciasto:
  • 35 dkg margaryny
  • 30 dkg cukru
  • 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
  • 6 jaj
  • cukier waniliowy
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • lukier:
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • ok szkl cukru pudru
  • starta skórka z limonki

 

  • dodatkowo
  • papier do pieczenia

 

  • przepis jest na blaszkę 24x24 cm

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrusek
masa: Wodę zagotowujemy z ciepłym masłem , sokiem wyciśniętym z cytryn , cukrami i skórką cytrynową . Mleko mieszamy z mąką , wlewamy do gotującej mieszaniny, dokładnie mieszamy aż całość zgęstnieje. ciasto: margarynę stopić i ostudzić . Białka ubić na sztywno z cukrami , dodawać po jednym żółtku . Do jaj dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , sok i skórkę z cytryny ,na koniec dodać stopioną wcześniej margarynę. Piec w blaszce wyłożonej papierem . 180 *C przez 35 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Lukier: do cukru pudru dodać sok z limonki i dokładnie wymieszać , musi mieć dość gęstą konsystencje. ciasto cytrynowe: Lekko przestudzonym kremem przełożyć wystudzone placki zostawiając 1/3 na wierzch ciasta. Po schłodzeniu polać ciasto lukrem i posypać skórką z limonki.
Cytrusek
Lekko przestudzonym kremem przełożyć wystudzone placki zostawiając 1/3 na wierzch ciasta. Po schłodzeniu polać ciasto lukrem i posypać skórką z limonki.