rozmarzona.marzena

rozmarzona.marzena

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Cytrynkowe babeczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pachnące babeczki o smaku cytrynowym

Cytrynkowe babeczki. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynkowe babeczki.

 

  • 80 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki płatków musli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody z sokiem z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 3 cytryny

 

  • 1 budyń śmietankowy
  • ok 1 szklanki mleka do ugotowania budyniu

Sposób przygotowania:

Cytrynkowe babeczki.
Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania budyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodajemy do niego sok wyciśnięty z 1 cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Wszystkie suche składniki łączymy razem w jednej misce (mąkę,cukier, płatki itd). Ja używałam płatków typu Crunch z kawałeczkami gorzkiej czekolady. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.Do drugiej miski wlewamy wszystkie mokre składniki (mleko, wodę,jajko itd). W garnku rozpuszczamy masło a następnie powoli wlewamy je do miski z mokrymi składnikami, ciągle mieszając.Mokre składniki powoli łączymy z suchymi. Masa jest gotowa i można ją nakładać do foremek. W zależności od tego jak duże są foremki napełniamy je w 2/3 objętości. Najpierw 2-3 łyżki masy, następnie budyń i znów warstwa masy.Wstawiamy foremki do piekarnika i pieczemy 25 minut w temp. 160 stopni.Smacznego! p.s kiedy babeczki chwilę ostygną po wyjęciu z piekarnika można je delikatnie polać polewą z soku z cytryny i cukru pudru :)
Cytrynkowe babeczki.
Etap 1

Tagi:

jajko jajka