dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 278]

Cytrynowa pianka z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia na nieustające upały. Lekka, orzeźwiająca pianka o cytrynowym smaku z borówkami i malinami. Do tego biszkopty na spodzie i nic już więcej nie trzeba. Prosto, szybko, nieskomplikowanie, pysznie.

Cytrynowa pianka z owocami

Składniki:

Cytrynowa pianka z owocami

pianka

  • 200 ml wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 zaokrąglona łyżka cukru
  • ok. 150 g malin
  • pół szklanki borówek
  • 12 podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Cytrynowa pianka z owocami
Wodę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę wymieszaną z żelatyną, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując wlać ostudzoną galaretkę. Dodać owoce, wymieszać łyżką. Gotową masę wlać do półokrągłej formy o wymiarach 31x11 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć, lekko wciskając w masę podłużne biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem na paterę lekko polać formę (uważać by nie zalać biszkoptów) gorącą wodą.

Podawać schłodzone.