czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Biały puch bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto a właściwie pianka, która po prostu rozpływa się w ustach.

Biały puch bez pieczenia

Składniki:

Biały puch bez pieczenia

Spód:

  • 250g herbatników,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella).

Masa:

  • 600 ml śmietanki 30%,
  • 300g białej czekolady,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 500 g dowolnych owoców.

Sposób przygotowania:

Biały puch bez pieczenia
1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek wraz z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Białą czekoladę wraz ze 100 ml śmietanki rozpuścić na parze, po czym ją przestudzić. Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować, po czym dodać przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.  

Tagi:

ciasto deser