Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciacho z bitą smietanąMiksujemy jaja z cukrem pudrem na puch - masa robi się prawie biała - wtedy wiemy , że już jest gotowa. Przesiewamy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczana rzem z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy margarynę i na przemian z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. W tym samym czasie wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy do ciasta. Formę smarujemy margaryna i obsypujemy mąką albo bułka tarta jak to woli. Wlewamy masę do formy i pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Ubijamy śmietanę 30% dodajemy do niej śmietan fiks jeden i cukier .kładziemy na ostudzone ciasto dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i do lodówki na godzinkę podajemy schłodzone wtedy śmietana jest pyszniejsza :)
ciasteczka
lukrowanepierniczki