Sposób przygotowania:
Cytrynowe muffinki z czereśniami
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko na puch. Następnie dodajemy połowę śmietany, następnie 2,5 szklanki mąki pszennej zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz resztę śmietany. Warto spojrzeć na konsystencję ciasta. Następnie cytryny sparzamy, ścieramy skórkę, sok z cytryn wyciskamy i wlewamy do ciasta, dodajemy skórkę i miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy pozostałe 0,5 szklanki mąki, tak aby konsystencja ciasta była zbliżona do takiej sprzed dodania soku z cytryn. Ciasto równomiernie przelewamy do 1/2 wysokości foremek na muffiny i wciskamy po 2-3 sztuki wydrylowanych czereśni (ja dałam z kompotu, ale mogą być świeże). Muffinki pieczemy 30 minut w temperaturze 180*, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
zbysiowa