Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Cytrynowe muffinki z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Proste w przygotowaniu, a bardzo bardzo smaczne. Polecam wypróbować. z podanej porcji wychodzi 24-28 sztuk (w zależności od wielkości foremek).

Cytrynowe muffinki z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowe muffinki z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffinki z czereśniami
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko na puch. Następnie dodajemy połowę śmietany, następnie 2,5 szklanki mąki pszennej zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz resztę śmietany. Warto spojrzeć na konsystencję ciasta. Następnie cytryny sparzamy, ścieramy skórkę, sok z cytryn wyciskamy i wlewamy do ciasta, dodajemy skórkę i miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy pozostałe 0,5 szklanki mąki, tak aby konsystencja ciasta była zbliżona do takiej sprzed dodania soku z cytryn. Ciasto równomiernie przelewamy do 1/2 wysokości foremek na muffiny i wciskamy po 2-3 sztuki wydrylowanych czereśni (ja dałam z kompotu, ale mogą być świeże). Muffinki pieczemy 30 minut w temperaturze 180*, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Cytrynowe muffinki z czereśniami
Etap 1 cytryny sparzamy i ścieramy z nich skorke
Cytrynowe muffinki z czereśniami
Etap 2 do ciasta wlewamy też sok z cytryn
Cytrynowe muffinki z czereśniami
Etap 3 na koniec wciskamy czeresnie i pieczemy