Sposób przygotowania:
Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem
1. Przygotowujemy 2 miski. Do pierwszej (mniejszej) wsypujemy wszystkie składniki suche : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i cukier waniliowy. W drugiej (wyższej) umieszczamy składniki płynne : kefir, jajko, olej.
2. Następnie za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki wsypując suche do mokrych.
3. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy do niej wydrylowane czereśnie i mieszamy łyżką.
4. Masę nakładamy do małych papilotek (do 3/4 wysokości). Czekoladę drobniej kroimy i jej kawałki układamy na babeczkach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut - do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
2. Następnie za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki wsypując suche do mokrych.
3. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy do niej wydrylowane czereśnie i mieszamy łyżką.
4. Masę nakładamy do małych papilotek (do 3/4 wysokości). Czekoladę drobniej kroimy i jej kawałki układamy na babeczkach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut - do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.