nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i całkiem smaczne muffinki na kefirze.

Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem

 

  • Na 35 małych muffinek:

 

  • niepełne 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 średnie jajko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. kefiru
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szkl. czereśni (wydrylowanych)
  • 4 łyżeczki maku suchego
  • 1 op. cukru wanilinowego (10g)
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem
1. Przygotowujemy 2 miski. Do pierwszej (mniejszej) wsypujemy wszystkie składniki suche : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i cukier waniliowy. W drugiej (wyższej) umieszczamy składniki płynne : kefir, jajko, olej.

2. Następnie za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki wsypując suche do mokrych.

3. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy do niej wydrylowane czereśnie i mieszamy łyżką.

4. Masę nakładamy do małych papilotek (do 3/4 wysokości). Czekoladę drobniej kroimy i jej kawałki układamy na babeczkach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut - do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem
Do jednej miski wsypujemy składniki suche, w drugiej umieszczamy składniki mokre, czereśnie drylujemy.
Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem
Mokre łączymy z suchymi, by utrzymać jednolitą masę.
Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem
Dodajemy do niej czereśnie i mieszamy całość łyżką.
Kefirowe muffinki z czereśniami i makiem
Muffiny wykładamy do 3/4 wysokości i ukłaadamy kawałki czekolady