paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

cytrynowe udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zaskakujące połączanie jak dla mnie smaków

cytrynowe udka

Składniki:

cytrynowe udka

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 5 cytryn
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz cayenne
  • sól

 

Sposób przygotowania:

cytrynowe udka
Udka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Cytryny dokładnie myjemy. Z dwóch z nich ścieramy skórkę a ze wszystkich wyciskamy sok. Skórkę łączymy z sokiem, cukrem i odrobiną pieprzu i soli. Tak przygotowaną marynata zalewamy udka i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie odsączamy je z zalewy i pieczemy na kratce w piekarniku 30 min w 200C. Natomiast pozostałą zalewę łączymy z bulionem i gotujemy wspólnie. Po chwili dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem polewamy udka bądź podajmy go osobno.