SUPERPRZEPIS

Cytrynowo-kakaowa babeczka

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Cytrynowo-kakaowa babeczka Więcej zdjęć (2)

Cytrynowa babka przełamana nutką kakao

Składniki:

Cytrynowo-kakaowa babeczka

 

  • 1 kostka margaryny
  • 500 gram mąki
  • 3 kisielki cytrynowe
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 4 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-kakaowa babeczka
W rondelku roztapiamy margarynę. Studzimy. Oddzielamy białkajajekod żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.Nadal ucierając, dodajemy na zmianę - łyżkę roztopionej margaryny, łyżkę wody , łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia itd. 1/4 masy przekładamy do innej miseczki i wsypujemy do niej kakao. Mieszamy starannie. Do pozostałej masy wsypujemy kisielkowy proszek. Z białek ubijamy pianę. 1/4 piany dodajemy do masy kakaowej, pozostałe 3/4 piany dodajemy do cytrynowej masy.Mieszamy ostrożnie. Formę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej najpierw trochę jasnej masy, potem kakaowej i przykrywamy resztą jasnej masy. Pieczemy ok 50-60 min w temp 190 stopni. Przyrządzamy lukier :do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z cytryny-energicznie mieszając, aż do pożądanej gęstości lukru. Upieczone i ostudzone ciasto pokrywamy lukrem i dekorujemy otartą skórką cytrynową oraz plasterkami cytryny.
Cytrynowo-kakaowa babeczka
Cytrynowy smak jest orzeźwiający-przełamałam go odrobiną kakao

Tagi:

jajko jajka