Sposób przygotowania:
Cytrynowo-orzechowy pstrąg
Sprawionego pstrąga myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszonego przekładamy na deskę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz skrapiamy połową soku z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowanego przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na 1-2 godziny. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy kilka plasterków masła. W środek ryby wkładamy mały pęczek świeżej pietruszki. Rybę pieczemy około 7 minut w 200°C. Po tym czasie przekładamy ją na drugi bok, a na wierzch układamy orzechowy sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut. Sos orzechowy: Orzechy siekamy na mniejsze części. Na talerzu umieszczamy orzechy, koncentrat, miód , sok z cytryny oraz wino. Dokładnie mieszamy.