eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Okulary z pstrąga Eli

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny pieczony w piekarniku,nadziewany pstrąg w kształcie okularów.

Okulary z pstrąga Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Okulary z pstrąga Eli

 

  • 6 pstrągów
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • 10 dkg sera żółtego
  • olej do posmarowania ryb
  • 6 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Okulary z pstrąga Eli
Z ryb odciąć głowy,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wyfiletować pstrągi tak żeby obie płowy ryby trzymały się na ogonie.Połączyć razem sosy sojowe,przyprawę do ryb,olej i pieprz.Marynatą posmarować pstrągi ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 12 godzin.Pieczarki oczyścić i pokroić drobno.Cebulę posiekać.Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.Na patelni roztopić masło,dodać pieczarki,cebulę i usmażyć.Do ostudzonych pieczarek dodać ser i wymieszać.Pstrągi ułożyć skurą do dołu,tak jak na zdjęciu i nałożyć na nie pieczarki z serem.Każdą część zrolować w stronę ogona,żeby powstały okulary i spiąć patyczkiem.Odwrócić pstrągi,tak żeby ogon ryby odstawał do góry.Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego,posmarować olejem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Gotowe okulary rybne wyłożyć na półmisek.Pstrąga można podawać na ciepło i na zimno.Smacznego!
Okulary z pstrąga Eli
Pstrągi ułożyć skórą do dołu,tak jak na zdjęciu i nałożyć na nie pieczarki z serem.
Okulary z pstrąga Eli
Każdą część zrolować w stronę ogona,żeby powstały okulary i spiąć patyczkiem.Odwrócić pstrągi,tak żeby ogon ryby odstawał do góry.
Okulary z pstrąga Eli
Gotowe okulary rybne wyłożyć na półmisek.Pstrąga można podawać na ciepło i na zimno.