kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pstrąg "Haushofmeister"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawy przepis na pstrąga

Pstrąg "Haushofmeister"

Składniki:

Pstrąg "Haushofmeister"

 

  • 4 przygotowane pstrągi
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 1 łyżka pietruszki pokrajanej
  • po 1/2 łyżeczki Brandy i sosu Worcester

Sposób przygotowania:

Pstrąg "Haushofmeister"

Pstrągi opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierem. Cytrynę grubo obrać (białą skórkę też usunąć ) i pokroić w talarki. Pstrągi posolić i popieprzyć od środka i na zewnątrz. Odpowiedni kawałek folii aluminiowej posmarować masłem. Na każdy kawałek folii ,oddzielnie na posmarowane masłem miejsce położyć pstrąga a na niego trzy kawałki cytryny. Folie zamknąć na skrajach dobrze zawijając. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i przy temp. 250 C (gaz 5-6) gotować ca. 25 minut. Bardzo miękkie masło przemieszać z pietruszką, solą, pieprzem, brandy i sosem Worcester. Pstrągi podawać z tak przygotowanym masłem i gotowanymi ziemniakami. Do tego sałatkę ogórkową.



Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof


Tagi:

sosy pstrąg