Sposób przygotowania:
Pstrąg "Haushofmeister"Pstrągi opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierem. Cytrynę grubo obrać (białą skórkę też usunąć ) i pokroić w talarki. Pstrągi posolić i popieprzyć od środka i na zewnątrz. Odpowiedni kawałek folii aluminiowej posmarować masłem. Na każdy kawałek folii ,oddzielnie na posmarowane masłem miejsce położyć pstrąga a na niego trzy kawałki cytryny. Folie zamknąć na skrajach dobrze zawijając. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i przy temp. 250 C (gaz 5-6) gotować ca. 25 minut. Bardzo miękkie masło przemieszać z pietruszką, solą, pieprzem, brandy i sosem Worcester. Pstrągi podawać z tak przygotowanym masłem i gotowanymi ziemniakami. Do tego sałatkę ogórkową.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof