sylwus469

sylwus469

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Cytrynowy biszkopt z pianką..

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekie ciasto, warte zrobienia...

Cytrynowy biszkopt z pianką..

Składniki:

Cytrynowy biszkopt z pianką..

 

  • Biszkopt:
  • po 6 dag mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • Poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • pół szklanki soku z cytryny
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • Pianka:
  • cytrynowa galaretka
  • pół litra kremówki
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Cytrynowy biszkopt z pianką..
Biszkopt: białka ubij, dodając cukier. Dodaj resztę składników, połącz. piecz 20 minut w 180 stopni. Ostudź, nasącz ponczem. Masa:zagotuj szklankę wody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj budynierozrobionew pół szklanki wody, ugotuj bydyń. Ostudź, utrzyj z masłem. Rozsmaruj na biszkopcie.. Schłodź. Galaretkę rozpuść w szklance wody. Śmietanę ubij z tężejącą galaretką. Posmaruj ciasto. Ułóż herbatniki. Schłodź.