Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Cytrynowy dorsz przygotowany na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis banalnie prosty, w dodatku szybki w przygotowaniu za co czyni go idealnym. Polecam na piątkowy obiad.

Cytrynowy dorsz przygotowany na parze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowy dorsz przygotowany na parze

 

  • 300 g filetu z dorsza
  • sól - do smaku
  • pieprz cytrynowy - do smaku
  • 3 plastry cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowy dorsz przygotowany na parze
Filet z dorsza (całkowicie rozmrożony najlepiej świeży) układamy w parowarze, oprószamy delikatnie solą z jednej strony oraz pieprzem cytrynowym również z jednej strony. Na wierzchu ryby układamy plastry cytryny. Pojemnik przykrywamy i gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy tuż po przygotowaniu.
Cytrynowy dorsz przygotowany na parze
rybkę umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze lub w parowarze oprószamy solą i pieprzem
Cytrynowy dorsz przygotowany na parze
na rybce układamy plasterki świeżej cytryny
Cytrynowy dorsz przygotowany na parze
rybkę gotujemy na parze przez około 20 minut

Tagi:

dorsz