Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Cytrynowy dorsz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cytryna neutralizuje zapach ryby...

Cytrynowy dorsz

Składniki:

Cytrynowy dorsz

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy dorsz
Masło rozpuszczamy i dodajemy 1,5 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i śmietaną, a gdy zaczną bulgotać także sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Filety kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy odrobiną jarzynki, po czym obtaczemy w mące i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę zalewamy w żaroodpornym naczyniu sosem cytrynowym i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut.