p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Cytrynowy kurczak

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lubię smaczne standardy, ale tak trochę inaczej :))

Cytrynowy kurczak

Składniki:

Cytrynowy kurczak

 

  • filety z kurczaka ca. 500 g
  • 2 – 3 cebule
  • 1 – 2 cytryny
  • puszka pokrojonych pomidorów na pizzę
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 3 – 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • mąka
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak
Filety kroimy na ca. 6 cm kawałki, posypać przyprawami i wstawić do lodówki.
Cytrynę pokroić na plasterki oraz wyjąć pestki. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć cytrynę i ją usmażyć. W czasie jej smażenia należy przyciskać ją widelcem, by jak najwięcej soku wypłynęło do oleju. Kiedy plasterki cytryny są już „wysmażone”, należy je zdjąć z patelni i wyrzucić.
Filety z kurczaka otoczyć w mące i upiec ze wszystkich stron na cytrynowym oleju.
Usmażone filety posmarować przecierem pomidorowym i na patelnię, na której w całości należy rozłożyć równomiernie obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
Całość zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem. Dusić do momentu, aż zmięknie cebula. Nie zapominać o przewracaniu kawałków kurczaka podczas duszenia, aby się nie przypaliło.
Można podawać z bratkartoflami[#1] oraz białym lub czerwonym winem

Smacznego :))

[#1] Na pdst. Wikipedii: Bratkartofle prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech i na Górnym Śląsku. Przygotowana z ugotowanych i pokrojonych na małe kawałki ziemniaków. Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem, spożywana najczęściej jesienią i zimą z kwaśnym mlekiem.