Sposób przygotowania:
Cytrynowy kurczak
Filety kroimy na ca. 6 cm kawałki, posypać przyprawami i wstawić do lodówki.
Cytrynę pokroić na plasterki oraz wyjąć pestki. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć cytrynę i ją usmażyć. W czasie jej smażenia należy przyciskać ją widelcem, by jak najwięcej soku wypłynęło do oleju. Kiedy plasterki cytryny są już „wysmażone”, należy je zdjąć z patelni i wyrzucić.
Filety z kurczaka otoczyć w mące i upiec ze wszystkich stron na cytrynowym oleju.
Usmażone filety posmarować przecierem pomidorowym i na patelnię, na której w całości należy rozłożyć równomiernie obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
Całość zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem. Dusić do momentu, aż zmięknie cebula. Nie zapominać o przewracaniu kawałków kurczaka podczas duszenia, aby się nie przypaliło.
Można podawać z bratkartoflami[#1] oraz białym lub czerwonym winem
Smacznego :))
[#1] Na pdst. Wikipedii: Bratkartofle prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech i na Górnym Śląsku. Przygotowana z ugotowanych i pokrojonych na małe kawałki ziemniaków. Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem, spożywana najczęściej jesienią i zimą z kwaśnym mlekiem.
Cytrynę pokroić na plasterki oraz wyjąć pestki. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć cytrynę i ją usmażyć. W czasie jej smażenia należy przyciskać ją widelcem, by jak najwięcej soku wypłynęło do oleju. Kiedy plasterki cytryny są już „wysmażone”, należy je zdjąć z patelni i wyrzucić.
Filety z kurczaka otoczyć w mące i upiec ze wszystkich stron na cytrynowym oleju.
Usmażone filety posmarować przecierem pomidorowym i na patelnię, na której w całości należy rozłożyć równomiernie obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
Całość zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem. Dusić do momentu, aż zmięknie cebula. Nie zapominać o przewracaniu kawałków kurczaka podczas duszenia, aby się nie przypaliło.
Można podawać z bratkartoflami[#1] oraz białym lub czerwonym winem
Smacznego :))
[#1] Na pdst. Wikipedii: Bratkartofle prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech i na Górnym Śląsku. Przygotowana z ugotowanych i pokrojonych na małe kawałki ziemniaków. Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem, spożywana najczęściej jesienią i zimą z kwaśnym mlekiem.
eli_555
kinga
góralka
Zosia62
Marika_1961