mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Cytrynowy ryż z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo fajne danie, u mnie często na piątkowe obiady

Cytrynowy ryż z cebulką

Składniki:

Cytrynowy ryż z cebulką

 

  • 250g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 2cytryn
  • 5 łyżek orzeszków ziemnych niesolonych
  • sól

Sposób przygotowania:

Cytrynowy ryż z cebulką
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić ryż i cebulę, zeszklić. Wlać bulion, sok z cytryny, wrzucić szafran i skórkę z cytryny. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15minut. Orzeszki posiekać. Jeśli pozostał płyn to ryż odcedzić. Ryż przełożyć do miski, wsypać orzeszki, wymieszać i posolić do smaku.

Tagi:

ryż