Sposób przygotowania:
Cytrynowy sernik z malinami.
Zmiksowac ciasteczka i pistacje. Rozpuscic maslo i zmieszac z okruszkami z pistacji i ciastek. Wylozyc tortownice papierem do pieczenia razem z bokami ( ja mocze papier woda, zeby bym bardziej gietki) i wylozyc ciasteczkowa mase na dnie, a nastepnie na boki tortownicy. Odstawic do lodowki na czas przygotowania masy serowej. Zmielic sery na gladka mase, dodac cukier i jajka, wymieszac. Dodac make ziemniaczana i sok z cytryn, dobrze wymieszac. Wyjac tortownice ze spodem ciasteczkowym z lodowki i ulozyc na dnie maliny, zalac je nastepnie masa serowa. Wstawic do piekarnika 175°C na 75 minut. Pozostawic do ostygiecia w piekarniku i przelozyc do lodowki, najlepiej na cala noc. Przygotowac „lemon curd” na polanie sernika. 1 dl soku z cytryny (ok. 2cytryny) Skorka z cytryn 150 g cukru 4 jajka 100 g masla Zetrzec skorke z cytryn (najlepiej nie pryskanych), wycisnac sok. W misce wymieszac sok, skorki, cukier, jajka i maslo w kawalkach. Przygotowac „bain marie”= zagotowac wode w garnku i wstawic miske lub inny garnek ze skladnikami Gotowac, mieszajac, wszystkie skladniki, to potrwa okolo 15 minut. Jak sos zaczyna gestniec, mozna wystawic miske z goracej wody i ostudzic. Mozna wlac do sloika i przechowywac w lodowce przez 7-10 dni. Polac ciasto. Ja zrobilam rowniez sos z malin, zmiksowalam maliny z cukrem i dodalam zelatyny i polalam na cytrynowa polewe.
kamila1957