Sposób przygotowania:
Czachobili z gęsi (Gruzja)Mięso z gęsi umyć, odsączyć, podzielić na porcje, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zostawić na kilka godzin. Następnie wrzucić do naczynia żaroodpornego na rozgrzany tłuszcz, wstawić do piekarnika i piec tak długo aż gęś się zarumieni. Dodać posiekaną cebulę, pozostały czosnek, przyprawy ziołowe, zalać 2 szkl gorącej wody i dusić ponownie pod przykryciem na ochronnej metalowej płytce aż gęś troche zmięknie. Dodać sparzone i pokrajane w ćwiartki pomidory, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrajana w paseczki paprykę, wino, sól i pieprz. Czachobili z gęsi dusić na małym ogniu do całkowitej miękkości poszczególnych składników. Podlewać od czasu do czasu gorącą wodą. Przed podaniem Czachobili z gęsi posypać posiekną kolendrą i pietruszką.