marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czar kokosowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zagnieść wszystkie składniki,uformować kulę,zawinąć w folię i schłodzić.Zrobić masę kokosową.Części ciasta przełożyć masą i piec 40 minut.

Czar kokosowy.

Składniki:

Czar kokosowy.

 

  • (składniki na 12 porcji):
  • Ciasto:
  • 1/2 kg.mąki,
  • 5 żółtek,
  • 1 margaryna,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 500 g.śmietany,
  • 200 g.wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 białek.

Sposób przygotowania:

Czar kokosowy.
Na stolnicę dać składniki na kruche ciasto i zagnieść,uformować kulę i w folii dać do schłodzenia na 20 min.Przygotować masę:wymieszać śmietanę z cukrem i wiórkami,gotować 2-3 min.,a następnie przestudzić.Białka ubić na sztywno,dodać do masy,wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części z czego 3/4 ciasta rozwałkować i rozsmarować na nim masę kokosową.Na wierzch położyć utartą resztę schłodzonego ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec z ok.40 min.