klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Czarcie żarcie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne, pikantne, polecam zarówno na danie obiadowe jak i na imprezę ze znajomymi

Czarcie żarcie

Składniki:

Czarcie żarcie

 

  • 3 szt. piersi z kurczaka duże
  • 0,6 kg pieczarek
  • 3 szt. pomidory miękkie dojrzałe i duże
  • 2 szt. papryki czerwone
  • 4 szt. cebule średniej wielkości
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryka słodka w proszku
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • pieprz
  • vegeta
  • sól
  • olej do smażenia, wedle uznania ale raczej więcej
  • ryż

Sposób przygotowania:

Czarcie żarcie
1. Cebulę kroimy w kostkę nawet może być grubsza kostka i smażymy na oleju aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone w ósemki lub szóstki pieczarki (krojone wzdłuż razem z nóżkami lub bez jak kto lubi) smażymy to aż woda z pieczarek odparuje, następnie dodajemy dodajemy krojoną w grube kwadraty paprykę, jak trochę zmięknie i się obsmaży, to dodajemy pokrojone w kostkę ze skórką lub bez pomidory i dalej smażymy często mieszając, podusić to tak żeby pomidory puściły sok i dodajemy rozpuszczony w wodzie koncentrat, jak zabulgocze wyłączyć gaz.

2. Osobno smażymy mięso, pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka obsmażamy na oleju i dodajemy papryki słodkiej (nawet 2 łyżeczki, żeby było mocno czerwone), chili, pieprz i sól. Potem łączymy wcześniej smażone pieczarki z cebulą, papryką i pomidorami z mięsem i jeszcze chwilę dusimy doprawiamy ostatecznie do smaku.

 Najlepiej smakuje podawane z gotowanym ryżem.