Sposób przygotowania:
czarne kluseczki z maselkiem
ugotowac ziemniaki,przecisnąć prze praske,dodać 2 jajka i make ziemniaczaną i jeden starty na tarce surowy ziemniak i ugniatac ciasto,jeśli sie lepi do rak trzeba jeszcze dodać mąki(ja robie tak w misce gdzie mam przecisniete ziemniaki robie sobie podział na 4 części z jedej wybieram ziemniaki i to miejsce wypełniam maka i jajkami) etap drugi dosc czasochłonny to robienie kulek z ciasta kluski wrzucam do gotującej i lekko osolonej wody ale tak aby każda miala miejsce tylko dla siebie,jak wypłyna i zaczna same sie obracac znaczy że dobre można jedna wyjąc i przekroic aby zobaczyć czy już nie ma surowego ciasta, Ja podaje kluski szare tak-kazdy ma swój widelec i talerzyk(najczesciej taki mały jak pod filizanke),na talerzyku cukier polany roztopionym,złotym masełkiem