Sposób przygotowania:
Czarny placek Gosi
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać do tego żółtka. Do tego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wodą i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wlać do wysmarowanej brytfanny i piec ok. 40 minut. Upieczony odstawić do zimna i przeciąć wzdłuż.
MASA: 1,5 szklanki mleka zagotować w rondlu. W pozostałej części mleka rozpuścić obie mąki wymieszane ze sobą, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i cukier. Zalać na gotujące mleko. Wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż się zagotuje. Odstawić do zimna. Gdy będzie zimne Wymieszać z margaryną. Można podlać 2 kieliszkami spirytusu. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przełożyć masą. Przykryć drugą częścią placka.
Przygotować krem kawowy jak podano na opakowaniu. Udekorować nim ciasto wg. uznania.
MASA: 1,5 szklanki mleka zagotować w rondlu. W pozostałej części mleka rozpuścić obie mąki wymieszane ze sobą, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i cukier. Zalać na gotujące mleko. Wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż się zagotuje. Odstawić do zimna. Gdy będzie zimne Wymieszać z margaryną. Można podlać 2 kieliszkami spirytusu. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przełożyć masą. Przykryć drugą częścią placka.
Przygotować krem kawowy jak podano na opakowaniu. Udekorować nim ciasto wg. uznania.
marietta