Bob39

Bob39

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Czaszka z kokardką

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Monster High - koszmar mojej kuzynki nadchodzi! Czyli super tort z czachą!

Czaszka z kokardką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czaszka z kokardką

 

  • 2 opakowania kremu czekoladowego
  • 2,5 szkl.chłodnego mleka
  • 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 2\3 szkl.cukru
  • 1 szkl. z czubem mąki
  • 2 szkl.orężady (bez gazu)
  • Masa cukrowa dekoracyjna
  • barwniki spożywcze
  • kwiatki białe,gotowe-kupione

Sposób przygotowania:

Czaszka z kokardką
Najpierw ubijamy biszkopt-jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę,łączymy z mąką,pieczemy w temp.175*C przez 45 minut,studzimy i tradycyjnie przekrawamy na 3 placki.Kremy przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu,przekładamy tort zostawiając trochę kremu na posmarowanie całości.Placki,jeśli są za suche,nasączamy orężadą(koniecznie bez gazu!).Tym razem tort obkładamy masą cukrową jakiegokolwiek koloru bo póżniej go pomalujemy.Z masy białej wycinamy czaszkę a z różowej kokardę.Przyklejamy i rozcieńczonym barwnikiem malujemy powierzchnie tortu.Po wyschnięciu barwnika z różowej masy robimy kłącza,przyklejamy kwiatki,robimy napis okolicznościowy i to by było na tyle. Niestety nie ma zdjęć z procesu tworzenia bo robiliśmy go na wariackich papierach,prawie tuż przed imprezą.Robiliśmy? Tak-czaszkę i tort pomalowała moja kuzynka.Wielkie dzięki.Pozdrawiam(szczególnie moderatora)
Czaszka z kokardką
A tak wyglądają kłącza z kwiatami z boku tortu.Obowiązkowo napis okolicznościowy
Czaszka z kokardką
I to na co wszyscy czekali-tort w przekroju.Zdjęcie z komórki