Sposób przygotowania:
Czaszka z kokardką
Najpierw ubijamy biszkopt-jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę,łączymy z mąką,pieczemy w temp.175*C przez 45 minut,studzimy i tradycyjnie przekrawamy na 3 placki.Kremy przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu,przekładamy tort zostawiając trochę kremu na posmarowanie całości.Placki,jeśli są za suche,nasączamy orężadą(koniecznie bez gazu!).Tym razem tort obkładamy masą cukrową jakiegokolwiek koloru bo póżniej go pomalujemy.Z masy białej wycinamy czaszkę a z różowej kokardę.Przyklejamy i rozcieńczonym barwnikiem malujemy powierzchnie tortu.Po wyschnięciu barwnika z różowej masy robimy kłącza,przyklejamy kwiatki,robimy napis okolicznościowy i to by było na tyle. Niestety nie ma zdjęć z procesu tworzenia bo robiliśmy go na wariackich papierach,prawie tuż przed imprezą.Robiliśmy? Tak-czaszkę i tort pomalowała moja kuzynka.Wielkie dzięki.Pozdrawiam(szczególnie moderatora)
misia5
Bob39
Misiu chodzi o Ciebie-za to że jesteś.Pa
marietta
darmiona
Bob39
Czaszka jest logo serialu Monster High-córka kuzynki ogląda.Ja mam samych synów więc nie mam pojęcia co to za baja.Pa
agabi22
darmiona
Bob39
Lemoniada,za mojego młodu zwana orężadą.Pa
Bob39
Niestety u mnie w mieście nie ma cukierni z takimi tortami.Dlatego w myśl przysłowia potrzeba matką wynalazków postanowiłem sam spróbować-myślę,że z niezłym skutkiem.Pozdro
marietta
marietta
Na pewno jest super,bo niezły to mało powiedziane!
p.jola1
Bob39
Tort jest pomalowany barwnikiem spożywczym w żelu firmy Wilton-bardzo wydajny,drogi,nie wysycha tak szybko jak proszkowe i dlatego taki "świecący"efekt.Pa
Bob39
p.jolu chodziło mi o to,że jak pani zerknie na inne moje torty to zrozumie ile masy cukrowej przerabiam.Nie da się dokładnie utrafić z ilością i z każdej partii zostają resztki-dodajmy kolorowe-i taki tort "malowany" to okazja aby się tego pozbyć.Jak dodatki na pizzę tyle,że na słodko.Pozdrawiam.
misia14
ile na cały tort potrzeba masy cukrowej???
w czym rozpuścić barwnik???
a jeżeli dwie osoby przygotowywały tort to łatwiej o zdjęcia z przygotowania...
Bob39
Orężada bez gazu-ponieważ gaz ulatniając się w cieście rozłożyłby je na miazgę.
Masy cukrowej potrzeba około 60-70 dekagram(blaszka 30x20cm).
Barwnik proszkowy rozpuścić w ciepłej wodzie lub alkoholu np.czystej wódce.W paście lub żelu tylko w wodzie!
Zdjęcia-"niewierny Tomaszu" musisz mi uwierzyć,że tort był robiony na szybko i wcale nie miałem go zamiaru pokazywać-lecz efekt przeszedł moje oczekiwania i dlatego jest.Narka
misia14
a może by tak grzeczniej...stwierdziłam tylko fakt...
dża
Netka
marietta
No właśnie Bob,co było w przekroju tortu,co upiekłeś niedawno?Tym z Monster High.
Bob39
marietta-ze środka torta wylewała się krew połączona z kremem czekoladowym,pachniało siarką i spirytusem,białe ciasto było pomarszczone i zgnite.Pychotka!
Bob39
A na serio-załączam zdjęcie środka-dzięki Aniu.