bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czekolada i gruszki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jesień a więc czas na gruszki - a z czekoladą cos pysznego.

Czekolada i gruszki w cieście

Składniki:

Czekolada i gruszki w cieście

 

  • 120g miekkiego masla
  • 10 łyzek cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 10 łyzek maki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
  • 2 łyzki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka pokrojonej w drobną kostke czekolady gorzkiej
  • cukier puder
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Czekolada i gruszki w cieście
Masło utrzeć na gładka masę z 8 łyzkami cukru. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku, a nastepnie mąke przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodac czekolade pokrojona drobno. Przelozyc ciasto do tortownicy o srednicy 22 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, ulozyc na wierzchu gruszki pokrojone w czastki lub kostke i posypac wierzch 2 łyżkami cukru. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem