mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Czekoladowa baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka na każdą okazję.

Czekoladowa baba

Składniki:

Czekoladowa baba

 

  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g białego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki kakao
  • gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa baba
Na początku żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Miękką margarynę utrzyj z białym cukrem.Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie zmiksuj.Ciągle miksując dodaj kakao i wino. Tak powstałą masę delikatnie łyżką wymieszaj z pianą z białek.
Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj ją margaryną i wysyp bułką tartą.
Następnie przełóż do formy ciasto.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i piecz bakę ok.60 minut.
Stan jej surowości można sprawdzić używając suchego patyczka.
Po wyjęciu babkę ostudzić i zimną polać czekoladową polewą.
Smacznego.

Tagi:

jajko jajka