WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Czekoladowa babka gotowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czekoladowa babka gotowana to wypiek z garnka. Ciasto gotuje się w garnku a nie piecze w piekarniku.

Czekoladowa babka gotowana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowa babka gotowana

 

  • 250g miękkiej margaryny lub masła
  • ok. 0,5szkl. mleka
  • 5 dużych jajek
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl. cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • aromat śmietankowy lub inny ulubiony
  • 1 gotowa polewa z białej czekolady
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • pająki (u mnie plastikowe, ale można użyć też cukrowych)

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka gotowana

ETAP 1:

Miękką margarynę zmiksować z mlekiem i cukrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku.

Mąki przesiać do osobnej miski. Dodać proszek do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać. Mieszankę suchych składników wsypywać partiami do masy maślano-jajecznej, miksując na niskich obrotach miksera. Dodać zapach do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy silikonowej na babkę.

Formę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Nalać wody do 3/4 wysokości foremki. Zagotować. Gotować na małym ogniu godzinę i 15 minut.

Formę z babką wyjąć z garnka i wystudzić. Chłodną babkę polać polewą z białej czekolady. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem i rozpuścić. Przelać do rękawa z bardzo cienką końcówką i malować nią paski na babce tworząc pajęczą sieć.

Poprzyczepiać pająki.

Czekoladowa babka gotowana
Czekoladowa babka gotowana z polewą imitującą pajęczą sieć
Czekoladowa babka gotowana
Czekoladowa babka gotowana z polewą imitującą pajęczą sieć