haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Czekoladowa Charlotte z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Czekolada z chilli!!! Anielskie ciasto na zimno! Eleganckie połączenie smaków i piękna dekoracja z pestek owocu granatu. Polecam!

Czekoladowa Charlotte z chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa Charlotte z chilli

 

  • 200 g czekolady (gorzka lub mieszana
  • 4 jaja
  • 50 g masła
  • duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżka koniaku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 gruszka
  • sól, cukier
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/2 owocu granatu

Sposób przygotowania:

Czekoladowa Charlotte z chilli
Czekoladę rozpuszczamy na parze i dodajemy masło. Zestawiamy masę ze źródła ognia i mieszamy z oddzielonymi od białek żółtkami. Dodajemy chilli. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno i delikatnie dodajemy do masy czekoladowej. Tortownice wykładamy lekko namoczonymi w wodzie z koniakiem biszkoptami (również ścianki) i masę wylewamy na biszkopty. Gruszkę,(wcześniej ugotowaną przez ok 5 minut w wodzie z cukrem) kroimy w drobną kostkę lub cienkie plasterki i wykładamy na masę czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny. Po tym na wierzch ciasta przesiewamy przez sitko kakao i ozdabiamy nasionami z owocu granatu lub malinami.
Czekoladowa Charlotte z chilli
Na garnek z gotującą wodą wkladamy miskę i rozpuszczamy w niej czekoladę
Czekoladowa Charlotte z chilli
Tortownice wykładamy podłużnymi biszkoptami, tak jak na zdjęciu
Czekoladowa Charlotte z chilli
Gotową masę czekoladową wylewamy na biszkopty
Czekoladowa Charlotte z chilli
Na wierzch ukladamy gruszkę i wstawiamy do lodówki