kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Czekoladowa tarta ze szczyptą chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czekolada+chilli+wiśnie, idealne połączenie, głębia smaku, uczta dla podniebienia, wypróbuj koniecznie

Czekoladowa tarta ze szczyptą chilli

Składniki:

Czekoladowa tarta ze szczyptą chilli

 

  • kruchy spód:

 

  • 50 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • szczypta soli

 

  • nadzienie wiśniowe:

 

 

  • mus czekoladowy:

 

  • 100 g deserowych drażetek czekoladowych
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku

 

  • do podania:

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta ze szczyptą chilli
Ze składników zagnieć szybko ciasto,rozwałkuj je, a następnie wyłóż nim prostokątna foremką do tarty 15x20 cm. Włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Gotowy spód ostudź. Wiśnie przełóż do rondelka odlej część kompotu, rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie doprowadź do wrzenia wlej do nich mieszaninę kompotu i mąki.Gdy kisiel zgęstnieje, wylej go na kruchy spód,wystudź. Przygotuj mus czekoladowy.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.Ubij na sztywno białka, śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Drażetki czekoladowe rozpuść w kąpieli parowej. Przestudzoną czekoladę wymieszaj delikatnie z białkami oraz śmietanką.Na końcu wmieszaj chilli i żelatynę.Dokładnie ale delikatnie wymieszaj mus czekoladowy i wylej na warstwę wiśni. Tartę schłódź przed podaniem co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj kakao oraz kleksem bitej śmietany i wisienką.