Sposób przygotowania:
Czekoladowa chmura
Wg Nigelli Lawson z Nigella ekspresowo.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpielli wodnej, odstawic całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od bialek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z reszą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiac krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpielli wodnej, odstawic całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od bialek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z reszą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiac krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce.
bogda46
Sarenka