bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czekoladowa chmura

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czekoladowa chmura - pyszne ciasto wg Nigelli z jej ksiażki:"Nigella ekspresowo"

Czekoladowa chmura

Składniki:

Czekoladowa chmura

 

  • 250 g ciemnej czekolady (ja dałam 1 tabliczke mlecznej)
  • 125g masła
  • 6 jajek
  • 175g cukru
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie więc nie dałam)

 

  • na wierzch:
  • 500 ml śmietany
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • kakao do posypania i/lub czekolada starta na tarce
  • dodałam 2 fixy do śmietany

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa chmura
Wg Nigelli Lawson z Nigella ekspresowo.



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpielli wodnej, odstawic całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od bialek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z reszą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiac krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce.