czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Czekoladowa Panna Cotta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny włoski deser w czekoladowej wersji z dodatkiem świeżych owoców. Wszyscy zawsze się nim zajadają;))

Czekoladowa Panna Cotta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowa Panna Cotta

 

  • 300ml śmietanki 30%,
  • 100ml mleka,
  • 50g cukru,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 1/2 laski wanilii,
  • czubata łyżeczka żelatyny,
  • łyżeczka kakao,
  • śmietanka i maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Czekoladowa Panna Cotta
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem, kakao i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Na środku każdego deseru nałożyć kleks ze śmietany. Kilka malin rozgnieść widelcem, mus rozłożyć do pucharków, udekorować świeżymi malinami.
Czekoladowa Panna Cotta
Skłądniki podgrząc, dodać czekoladę, i żelatynę

Tagi:

czekolada