lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie ma to jak czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową polane galaretką . Orzeźwiająco i smacznie .

Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową

 

  • Tarta:
  • 3 żółtka
  • 300 gram maki
  • 200 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • Proszek dopieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1.1/2 łyżki

 

  • Masa budyniowa:
  • Budyń śmietankowy z cukrem 2 szt.
  • Mleko 600 ml
  • Margaryna 3 łyżki
  • Dodatkowo:
  • Truskawki 300 gram
  • Galaretka morelowa 2 szt.

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową
Wsypujemy mąkę do misy. Dodajemy cukier i żółtka. Margarynę kroimy drobno i dodajemy. Kakao dodajemy na samym końcu. Włączamy mikser na najmniejszych obrotach aby połączyły się składniki. Schładzamy wyrobione ciasto na godzinę do lodówki Wałkujemy ciacho , przekładamy do formy włożonej papierem , zakrywamy papierem i , dociskamy,. Pieczemy 25 minut w180 stopniach studzimy. Budyń rozrabiamy w 300 ml mleka i 300 ml gotujemy , trakcie gotowania dodajemy margarynę , rozpuszcza się i teraz dodajemy rozmieszany budyń. Kiedy stężeje przekładamy masę na ostudzoną tarte. Kroimy truskawki na połowę i kładziemy na budyń. Galaretki rozrabiamy w 600 ml wody i stężała wylewamy na truskawki. Do lodówki po 2 godzinach można jeść .
Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową
Wsypujemy mąkę do misy. Dodajemy cukier i żółtka. Margarynę kroimy drobno i dodajemy. Kakao dodajemy na samym końcu. Włączamy mikser na najmniejszych obrotach aby połączyły się składniki.
Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową
Pieczemy 25 minut w180 stopniach studzimy.
Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową
Budyń rozrabiamy w 300 ml mleka i 300 ml gotujemy , trakcie gotowania dodajemy margarynę , rozpuszcza się i teraz dodajemy rozmieszany budyń. Kiedy stężeje przekładamy masę na ostudzoną tarte.
Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową
Kroimy truskawki na połowę i kładziemy na budyń. Galaretki rozrabiamy w 600 ml wody i stężała wylewamy na truskawki.