Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciacho bez cukru
Tortownicę o średnicy 16-18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski robota wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewamy mleko ryżowe, śmietanę roślinną, olej i syrop z agawy. Dokładnie (ale niezbyt długo) mieszamy robotem- mnie zajęło to jakieś 15 sekund. Dodajemy startą marchewkę i łyżką mieszamy ją dokładnie z ciastem. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco dopieczone (powinno być jeszcze lekko wilgotne) i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy polewę: Mleko ryżowe zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę ją podgrzewamy. Polewamy ciasto i przybieramy je malinami oraz figą.
Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco dopieczone (powinno być jeszcze lekko wilgotne) i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy polewę: Mleko ryżowe zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę ją podgrzewamy. Polewamy ciasto i przybieramy je malinami oraz figą.
marietta
2milutka
edytaha
Bernadetta
Edytko, ciasto to coś pomiędzy brownie, a murzynkiem, a postanowiłam je upiec, bo gdy koleżanka zapytała mnie o przepis na wegańskie ciasto, nie potrafiłam jej pomóc, bo nigdy wcześniej takiego nie piekłam. Musiałam więc szybko nadrobić zaległości i tak sobie poeksperymentowałam :)
edytaha
Eksperyment wyjątkowo udany :)
zbysiowa
mysza75
cherry
Bernadetta
czekoladka_m
Netka