akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowe ciasto otrębowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezbyt słodkie, lekkie ciasto. Dobrze smakuję z różnymi dżemami, konfiturami lub z kubkiem gorącej kawy. Polecam!

Czekoladowe ciasto otrębowe

Składniki:

Czekoladowe ciasto otrębowe

Ciasto

  • 2 szkl. otrębów owsianych
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • garść posiekanych orzechów włoskich

 

Polewa

  • ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka

 

Dodatkowo

  • łyżka otrębów owsianych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto otrębowe

Ciasto

Czekoladowe ciasto otrębowe
Studzenie upieczonego czekoladowego ciasta otrębowego.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Ciurkiem wlewać mleko i nadal miksować. Następnie wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać do piany (mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać!) Gotowe ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę w formie. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Polewa

Czekoladowe ciasto otrębowe
Udekorowanie ciasta otrębowego polewą i otrębami.

Mleko zagotować, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować otrębami owsianymi. Smacznego!