Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jabłecznik pod otrębową kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłecznik pod chrupiącą migdałowo otrębową pierzynką.

Jabłecznik pod otrębową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik pod otrębową kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod otrębową kruszonką
Ze składników zagniatamy ciasto. Dajemy tyle śmietany aby było gładkie i elastyczne. Dużą blaszkę wykładamy papierem i wylepiamy ciastem. Posypujemy kakaem i wstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są soczyste lekko odciskamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Wykładamy na schłodzone ciasto, lekko dociskając. Składniki na kruszonkę miksujemy razem i posypujemy nimi wierzch ciasta. Pieczemy około godziny w 170 stopniach.
Jabłecznik pod otrębową kruszonką
Śmietany dajemy na tyle aby cisto było plastyczne i gładkie.
Jabłecznik pod otrębową kruszonką
Dużą blaszkę wykłądamy papierem, wylepiamy ciastem i schładzamy.
Jabłecznik pod otrębową kruszonką
Jabłka w razie potrzeby należy odcisnąć z nadmiaru soku i dopiero doprawić.
Jabłecznik pod otrębową kruszonką
Wierzch posypujemy otrębowo- migdałową kruszonką i pieczemy.