Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną w torebkach wkładam do wrzącej wody i gotuję ok. 20 minut według przepisu na opakowaniu na niewielkim ogniu.Po tym czasie wyjmuję woreczki, rozcinam i wykładam kaszę do miski, pozostawiam do ostudzenia. Do przestudzonej kaszy wsypuję cukier i miksuję blenderem na jednolitą masę. Masło z połamaną na kawałki czekoladą roztapiam w rondelku. Do ostudzonej kaszy gryczanej dodaję roztopione masło z czekoladą i dokładnie całość mieszam. Jajka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę. Do zawartości miski dodaję ubite jajka i mieszam dokładnie. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o średnicy 21 - 23 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę około 40 - 45 minut. Ostudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową i wkładam na kilka godzin do lodówki.
edytaha
-Natka-