SUPERPRZEPIS

Ciasto ,,Kawoszek"

  • 3
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2
Ciasto ,,Kawoszek"

Ciasto ,,Kawoszek'' bo i dzieci mogą je jeść, a kawa którą użyłam do przygotowania to ,,Inka"

Ciasto pyszne, lekkie, wręcz piankowe, idealne na podwieczorek dla każdego.

Składniki:

Ciasto ,,Kawoszek"

 

 

  • Masa orzechowa
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kawy zbożowej ,,Inka"
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanka wrzącego mleka

 

  • Masa śmietanowa
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • Żelka kawowa
  • 250 ml ciepłej wody
  • 4-5 łyżeczki kawy zbożowej ,,Inka"
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny + 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Kawoszek"

ciasto

Ciasto ,,Kawoszek"
ciasto przygotowujemy tak jak klasyczny biszkopt

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru , potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Dokładnie mieszamy ręcznie do połączenia sie składników.

Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka,

Upieczone ciasto studzimy.

Ciasto warto na ponczować- ja zrobiłam to esencją herbacianą.

masa orzechowa

Ciasto ,,Kawoszek"
można ominąć dodatek kawy, która nie jest wyczuwalna

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody , odstawiamy do napęcznienia, potem mieszając podgrzewamy tylko do rozpuszczenia żelatyny.

Zmielone orzechy i kawę inkę zalewamy wrzącym mlekiem- mieszamy i studzimy

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, orzechy - delikatnie mieszamy.

Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany- mieszamy i dopiero teraz stopniowo wlewamy ją do masy- mieszamy mikserem.

Masę przelewamy na zimne ciasto i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy następną warstwę.

masa śmietanowa i żelka

Ciasto ,,Kawoszek"
śmietanę ubijamy dokładnie, ale uważamy, żeby jej nie przebić

Masa śmietanowa

Właściwie tą masę przygotowuje się tak samo jak poprzednią, pomijając tylko kawę i orzechy czyli:

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody , odstawiamy do napęcznienia, potem mieszając podgrzewamy tylko do rozpuszczenia żelatyny.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier - delikatnie mieszamy.

Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany- mieszamy i dopiero teraz stopniowo wlewamy ją do masy- mieszamy mikserem.

Masę przelewamy na zimne ciasto i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy następną warstwę.

Górę można ozdobić tak jak u mnie.

Żelka kawowa

To nic nowego- żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia.

Podgrzewamy do rozpuszczenia

W szklance ciepłej wody rozpuszczamy cukier i kawę, dodajemy żelatynę i mieszamy.

Całość studzimy i gdy zacznie tężeć delikatnie wylewamy na masę śmietanową.

Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia, u mnie na całą noc, ale już po kilku godzinach powinno być dobre.