Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Kawoszek"ciasto
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru , potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dokładnie mieszamy ręcznie do połączenia sie składników.
Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka,
Upieczone ciasto studzimy.
Ciasto warto na ponczować- ja zrobiłam to esencją herbacianą.
masa orzechowa
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody , odstawiamy do napęcznienia, potem mieszając podgrzewamy tylko do rozpuszczenia żelatyny.
Zmielone orzechy i kawę inkę zalewamy wrzącym mlekiem- mieszamy i studzimy
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, orzechy - delikatnie mieszamy.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany- mieszamy i dopiero teraz stopniowo wlewamy ją do masy- mieszamy mikserem.
Masę przelewamy na zimne ciasto i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy następną warstwę.
masa śmietanowa i żelka
Masa śmietanowa
Właściwie tą masę przygotowuje się tak samo jak poprzednią, pomijając tylko kawę i orzechy czyli:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody , odstawiamy do napęcznienia, potem mieszając podgrzewamy tylko do rozpuszczenia żelatyny.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier - delikatnie mieszamy.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany- mieszamy i dopiero teraz stopniowo wlewamy ją do masy- mieszamy mikserem.
Masę przelewamy na zimne ciasto i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy następną warstwę.
Górę można ozdobić tak jak u mnie.
Żelka kawowa
To nic nowego- żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia.
Podgrzewamy do rozpuszczenia
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy cukier i kawę, dodajemy żelatynę i mieszamy.
Całość studzimy i gdy zacznie tężeć delikatnie wylewamy na masę śmietanową.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia, u mnie na całą noc, ale już po kilku godzinach powinno być dobre.
iziona
reanja
bo niestety ktoś sie bawi i dla rozrywki stawia mi jedynki :)
a cisto polecam, nam bardzo smakuje
zewa
Iwonko ja tez tego nie rozumiem i z niecierpliwością czekam na wprowadzenie obiecanych przez redakcję zmian.
Nie wiem czy to zazdrość, że danej osoby przepisy nie są na stronie głównej albo nie są w kategorii superprzepisów czy po prostu im się nudzi. Mam nadzieję, że zmiany będą na lepsze i skończy się fala jedynek.