aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Czekoladowe ciasto z pianką i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Brazylia, oprócz kawy, dała nam ziarno kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada. Zainspirowana kuchnią brazylijską proponuję obłędnie czekoladowe i lekkie ciasto, w którym słodki smak został zrównoważony kwaśnymi owocami Hortex.

Czekoladowe ciasto z pianką i owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z pianką i owocami

 

  • ciasto:
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pianka czekoladowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • dodatkowo:
  • 1 opakowanie owoców mieszanych Hortex

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z pianką i owocami
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i mieszamy końcówką zaopatrzoną w nożyk do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wyjmujemy z misy robota i zagniatamy tylko tyle, żeby ciasto się skleiło. 1/4 część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalniku, a pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do czasu, aż się zapiecze. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier się rozpuści. Do białek dodajemy przesianą przez sitko mąkę i kakao, miksujemy, wlewamy olej i ponownie miksujemy. Czekoladową piankę wykładamy na przestudzony spód, wyrównujemy powierzchnię. Na piance układamy zamrożone owoce Hortex, wybieramy te drobne: czarną porzeczkę, wiśnie i maliny, większe truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w piankę, a na wierzch ścieramy ciasto, które wcześniej zamroziliśmy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 50 minut. Studzimy w otwartym piekarniku, następnie
Czekoladowe ciasto z pianką i owocami
Czekoladowe ciasto z pianką i owocami
Czekoladowe ciasto z pianką i owocami
Czekoladowe ciasto z pianką i owocami