Sposób przygotowania:
Pomarańczowo - czekoladowe ciasto
Pomarańczę wyszorować i nakłuć szpikulcem w wielu miejscach. Gotować we wrzącej wodzie przez 40 minut, aż będzie miękka. Całą pomarańczę razem ze skórką zmielić w malakserze na puree. Usunąć pestki i ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 180C. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23cm). Czekoladę roztopić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszać razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć jednolitą masę. Dodać olej i stopniowo pomarańczowe puree, a następnie wmieszać roztopioną czekoladę. Na koniec wsypać mąkę z kakao i proszkiem. Dobrze wymieszać i wlać do formy. Piec przez 55 minut lub do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i ostudzić na kratce. Ozdobić skórką i kawałkami pomarańczy.
superbaba4
pszczolkaanulka
jaNina
Lemonaga
edytaha
Natala1210