Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i kremem
Śliwki moczymy w szklance wódki. Odstawiamy najlepiej na dobę.
Mąkę łączymy z proszkiem i kakaem. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Na koniec ubijania wsypujemy cukier. Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka. Za pomocą łyżki mieszamy z wsypywanymi powoli sypkimi składnikami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C.
Śliwki kroimy w cienkie paski. Alkohol zachowujemy i nasączamy nim biszkopt. Krem czekoladowy i masło ucieramy na puszysty pech. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę i śliwki. Przykrywamy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Jak przestygnie dodajemy do śmietany ubitej z cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta.
Posypujemy tartą czekoladą.
Mąkę łączymy z proszkiem i kakaem. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Na koniec ubijania wsypujemy cukier. Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka. Za pomocą łyżki mieszamy z wsypywanymi powoli sypkimi składnikami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C.
Śliwki kroimy w cienkie paski. Alkohol zachowujemy i nasączamy nim biszkopt. Krem czekoladowy i masło ucieramy na puszysty pech. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę i śliwki. Przykrywamy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Jak przestygnie dodajemy do śmietany ubitej z cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta.
Posypujemy tartą czekoladą.