Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z suszonymi śliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dzięki suszonym śliwkom ciasto ma ciekawy smak.

Sernik z suszonymi śliwkami.

Składniki:

Sernik z suszonymi śliwkami.

 

  • mąka pszenna 1 szkl
  • margaryna 10 dag
  • cukier puder 30 dag
  • jajka 6 szt
  • masło 15 dag
  • ser twarogowy 1/2 kg
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • budyń waniliowy 1 łyżka
  • aromat rumowy 1/2 łyżeczki
  • śliwki suszone 25 dag
  • gotowa polewa czekoladowa 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Sernik z suszonymi śliwkami.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, dodać10 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 1 żółtko i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej tortownicy i wsypać śliwki. Ser zemleć w maszynce, włożyć do miski, dodać żółtka, cukier puder, masło i ucierać na puszystą masę. Pod koniec dodać aromat, budyń i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Ser wyłożyć na ciasto w tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 1 godziny. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.