paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z suszonymi śliwkami i winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z kruchym spodem i masą z suszonych śliwek i wina na białkach.

Ciasto z suszonymi śliwkami i winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z suszonymi śliwkami i winem

 

  • ciasto: ,
  • 1 1/2 szkalnki mąka ,
  • 1/2 szkalnki cukier ,
  • 3 sztuki żółtko ,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia ,
  • 1/2 kostki margaryna ,
  • 1 łyżka śmietana ,
  • Masa: ,
  • 300 g suszone śliwki ,
  • 3/4 szkalnki wino czerwone wytrawne ,
  • 1 szklanka cukier ,
  • cukier waniliowy ,
  • cynamon ,
  • goździki ,
  • 3 sztuki białka ,
  • skórka z cytryny ,
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z suszonymi śliwkami i winem
Do miski wsypać mąkę cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać 3 żółtka śmietanę oraz margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć rozwałkować i przełożyć do formy nakłuć widelcem i podpiec na blady kolor temp 160 stopni. Suszone śliwki sparzyć i odcedzić. Pokroić śliwki drobno. Do rondla wlać wino i wsypać cukier, dodać cynamon oraz kilka goździków gdy się zagotuje wino i cukier rozpuści dodać śliwki i startą skórkę z cytryny. Chwile pogotować mieszając aż powstanie gęsty syrop z wina.. Potem ostudzić. Ubić pianę z białek . Do piany dodać wystudzone śliwki i wymieszać. Masę rozsmarować na podpieczonym krążku ciasta. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na 160 stopni na 20 minut a później zmniejszyć temp. Do 120 stopni i piec jeszcze ok 20 minut.
Ciasto z suszonymi śliwkami i winem
Do rondla wlać wino i wsypać cukier, dodać cynamon oraz kilka goździków gdy się zagotuje wino i cukier rozpuści dodać śliwki i startą skórkę z cytryny. Chwile pogotować mieszając aż powstanie gęsty syrop z wina.
Ciasto z suszonymi śliwkami i winem
Ubić pianę z białek . Do piany dodać wystudzone śliwki i wymieszać
Ciasto z suszonymi śliwkami i winem
Do miski wsypać mąkę cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać 3 żółtka śmietanę oraz margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć rozwałkować i przełożyć do formy nakłuć widelcem i podpiec na blady kolor temp 160 stopni.
Ciasto z suszonymi śliwkami i winem
Masę rozsmarować na podpieczonym krążku ciasta. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na 160 stopni na 20 minut a później zmniejszyć temp. Do 120 stopni i piec jeszcze ok 20 minut.

Tagi:

ciasto śliwki