Sposób przygotowania:
Ciasto z suszonymi śliwkami i winem
Do miski wsypać mąkę cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać 3 żółtka śmietanę oraz margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć rozwałkować i przełożyć do formy nakłuć widelcem i podpiec na blady kolor temp 160 stopni. Suszone śliwki sparzyć i odcedzić. Pokroić śliwki drobno. Do rondla wlać wino i wsypać cukier, dodać cynamon oraz kilka goździków gdy się zagotuje wino i cukier rozpuści dodać śliwki i startą skórkę z cytryny. Chwile pogotować mieszając aż powstanie gęsty syrop z wina.. Potem ostudzić. Ubić pianę z białek . Do piany dodać wystudzone śliwki i wymieszać. Masę rozsmarować na podpieczonym krążku ciasta. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na 160 stopni na 20 minut a później zmniejszyć temp. Do 120 stopni i piec jeszcze ok 20 minut.